Instrukcja konserwacji drewnianych desek do krojenia 0

Instrukcja konserwacji

 

Czego będziecie potrzebowali?


1. Pędzelek lub gąbką

2. Miękka tkanina lub ręcznik papierowy

3. Spirytus (dostępny w każdym sklepie spożywczym)

4. Olej:

My używamy zawsze naszego oleju do konserwacji desek "Stodesek"

jest on na bazie oleju parafinowego,

który możecie kupić w Naszym sklepie internetowym.

Po wielu testach różnych środków

ten okazał się najlepszy i używamy go już bardzo długo.

Nie ma zapachu ani smaku, nie zawiera metali ciężkich,

nie wywołuje alergii,

jest przezroczysty dzięki czemu nie zmienia barwy drewna,

nie miesza się z wodą i silnie natłuszcza.

Używany bardzo powszechnie w medycynie

właśnie ze względu na swą czystość.

 

Oczywiście możecie użyć również oleju lnianego,

ostatecznie tungowego

( ten ma charakterystyczny zapach nie każdemu odpowiadający)

Unikajcie oleju spożywczego używanego w kuchni

jak również oliwy z oliwek,

niestety wbrew wielu przesłankom

wcale nie są to dobre oleje do takich celów

po prostu po czasie zaczyna brzydko pachnieć.

(Wiem bo sprawdzałem)

 

Konserwacja


Krok 1 Przygotowanie


Deska musi być dokładnie umyta i przede wszystkim sucha.

Jeżeli zabrudzenia są duże powinniśmy ją wyszorować szczotką.

Płuczemy ją pod bieżącą wodą i zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.

Pamiętajcie że konserwacja będzie skuteczna jedynie przy suchej desce.


Krok 2 Odkażanie


Jeżeli warunek z poprzedniego kroku został spełniony

możemy przystąpić do kolejnego etapu jakim jest odkażanie.

(Oczywiście możemy pominąć ten etap

jeżeli nie czujemy potrzeby tego robić.

Ja jednak polecam wykonanie tego prostego zabiegu

ze względu na higienę oraz idealny moment na zrobienie tego)

Użyjemy do tego spirytusu,

który można kupić w każdym sklepie spożywczym.

Wylewamy niewielką ilość na powierzchnię deski

i dokładnie rozprowadzamy dbając,

aby środek dostał się w każdą szczelinę.

Pozostawiamy tak deskę aż alkohol całkowicie odparuje

a następnie przechodzimy do kolejnego kroku.

 

Krok 3 Olejowanie


Przy pomocy miękkiej szmatki, gąbki lub pędzelka,

nanosimy niewielką ilość oleju na powierzchnię deski

oraz na wszystkie krawędzie dokładnie wcierając go wzdłuż słojów

i pozostawiamy tak na około 5 godzin w temperaturze pokojowej.

Jeżeli większość oleju została wchłonięta oznacza to,

że drewno nie jest jeszcze dokładnie ,,nasycone,, olejem

i dobrze by było ponowić olejowanie

do momentu aż drewno nie będzie chłoneło oleju.

Jak sprawdzić czy olejowanie zostało wykonane prawidłowo?


Najlepszym testem na sprawdzenie jakości konserwacji

jest wylanie na powierzchnię deski niewielkiej ilości wody

która powinna spływać bardzo swobodnie po jej powierzchni.

 

Krok 4


Używając suchej szmatki wytrzyj nadmiar oleju

i ciesz się solidnie zabezpieczoną, czystą i odnowioną deską.

Tak zabezpieczona deska do krojenia

odwdzięczy się długą i solidną pracą oraz pięknym wyglądem.

 

Komentarze do wpisu (0)

SUBSKRYBUJ
Subskrybuj Nasz sklep aby otrzymywać informację o Promocjach i Nowościach
Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej od sklepu Stodesek
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl