Deski do krojenia „Stodesek”
Nasze deski mają nieskończenie wiele zastosowań - idealnie nadają się do przygotowywania składników, których potrzebujesz do ugotowania pysznego i zdrowego posiłku, co więcej, możesz też na nich serwować wyśmienite przekąski, a kiedy akurat odpoczywasz ich rola bynajmniej się nie kończy – wciąż mogą zachwycać swoim pięknem i być duszą Twojej kuchni.
Deska desce nie równa
Wydawać by się mogło, że wybranie odpowiedniej deski do krojenia nie jest zadaniem zbyt trudnym – otóż nic bardziej mylnego! Mnogość materiałów z jakich mogą być wykonane deski kuchenne, a także ilość ich rodzajów mogą na początku przyprawić o mały zawrót głowy.
Poniżej zebraliśmy najważniejsze informacje o deskach do krojenia, które z pewnością będą przydatne przy podejmowaniu decyzji o zakupie.
Z jakiego materiału powinna być wykonana deska kuchenna?
Podstawową cechą wyróżniającą daną deskę jest materiał z jakiego została wykonana.
Deski drewniane
Klasyczne deski wykonywane są z drewna, które ma właściwości bakteriobójcze i nie tępi noży.
Najczęściej stosowanym surowcem jest dąb ze względu na swoją trwałość, która z kolei przekłada się na długą żywotność. Deski do krojenia można spotkać także w wariancie bukowym, orzechowym czy wykonane z twardych drzew owocowych.
Do pielęgnacji (która jest niezmiernie istotna!) drewnianych desek najlepsze są oleje takie jak: lniany, parafinowy czy tungowy – ale podobne działanie będzie miała także oliwa z oliwek albo olej kokosowy.
Co ważne, powinniśmy unikać desek wykonanych z cisu. Jest to gatunek trujący, ponieważ zawiera alkaloid taksyny, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia.1
Ciekawą odmianą desek drewnianych są deski bambusowe, które wyrabia się z specjalnie sprasowanej trzciny, dzięki czemu finalny produkt cechuje się niezwykłą lekkością.
Deski plastikowe
Obecnie do produkcji desek kuchennych coraz częściej wykorzystuje się tworzywa sztuczne m.in. polipropylen, tritan czy silikon. Główną zaletą desek plastikowych jest ich wygoda w użyciu – wystarczy przecież wrzucić je do zmywarki, która umyje je, wykonując za nas całą pracę. Dodatkowymi atutami są także przystępna cena i szeroki wybór kształtów i kolorów.
Niestety nie są one zbyt trwałe, przez co szybko się zużywają i najczęściej z tego powodu są wyrzucane, co w najmniejszym stopniu nie współgra z zasadami ekologii.
Deski szklane
Szklane deski do krojenia to z pewnością rozwiązanie nowoczesne i rzucające się w oczy.
Mogą one przedstawiać dowolne motywy zarówno te powiązane z kuchnią, czy też sztuką lub naturą, a nawet ekstrawaganckie wzory. Nie są one jednak zbyt bezpieczne dla naszych noży, które mają tendencje do tępienia się i postępującego tracenia swojej naturalnej ostrości, przez co deski szklane stają się bardziej dekoracją niż narzędziem pracy.
Deski marmurowe
Marmurowe deski do krojenia niezaprzeczalnie mają swój własny niepowtarzalny styl. Znakomicie można nimi udekorować stół czy wykorzystać w przemyślanej aranżacji kuchni.
Należy jednak pamiętać o tym, że deski wykonane z marmuru są cięższe niż jakiekolwiek inne. Ponadto, jeżeli chcemy ich używać na co dzień powinniśmy się także zaopatrzyć w komplet noży ceramicznych, które w tym wypadku będą trwalsze od stalowych - szybciej ulegających zniszczeniu pod wpływem kontaktu z kamienną powierzchnią.
Jak wybrać deskę do krojenia?
Przy wyborze deski do krojenia, nie powinniśmy skupiać się tylko na materiale z jakiego została wykonana. Znaczenia mają także kształt i typ, które powinniśmy dobierać odpowiednio do przygotowywanych potraw.
Najbardziej uniwersalną i zapewne dobrze Ci znaną deską do krojenia jest ta w kształcie prostokątnym. Swoją ponadczasowość zawdzięcza ona wszechstronności – ilość jej zastosowań jest ograniczona tylko wizją osoby, która jej używa.
Dodatkowo w naszym sklepie oprócz zawsze pozostających w modzie klasyków znajdziesz również stolnice i bloki – są to najwyższej jakości deski kuchenne przeznaczone do nieco bardziej specjalistycznych zadań. Stolnice dzięki wypustowi w przedniej części deski świetnie nadają się do wyrabiania ciast i przygotowywania wypieków, natomiast bloki za sprawą ukrytych w dolnej części uchwytów są łatwe w podnoszeniu i przesuwaniu ułatwiając np. serwowanie przekąsek dla gości.
Jeżeli dalej nie wiesz jaką deskę do krojenia wybrać i zastanawiasz się czy istnieje jakiś prostszy sposób – już śpieszymy z odpowiedzią…
Oczywiście, że tak! Dla osób nie lubiących się ograniczać, a także ceniących sobie porządek przygotowaliśmy kategorię zestawy. Zakup kilku desek, którym możesz przypisać później różne funkcje w zależności od własnych preferencji jest nie tylko racjonalny, ale także bardzo praktyczny. Ponadto warto podkreślić, iż każda deska „Stodesek” jest rodzimym produktem wykonywanym przez polskiego producenta z prawdziwą gwarancją, a także bezproblemową możliwością zwrotu – możemy jednak szczerze zapewnić, że skorzystanie z tej opcji nie przejdzie nawet przez myśl szczęśliwemu posiadaczowi naszego produktu.