Czy Wiesz Czego Potrzebujesz w Kuchni aby Przygotować Pyszny Obiad ? 0

Deska kuchenna       

 

          Niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem,

czy też sztuka ta została przez Ciebie opanowana niemal do perfekcji, nie ulega

wątpliwości, że z pewnych narzędzi korzystasz zdecydowanie częściej niż z innych.

Domyślasz się już o jakie może chodzić?


Osobiście jestem w stanie się założyć, że pierwszym, o którym pomyślałeś był Twój

ulubiony, zawsze ostry nóż – jeżeli zgadłem nie masz się czego obawiać - nie koniecznie

oznacza to, że czytam Ci w myślach. Jeżeli jednak do głowy przyszło Ci zupełnie

co innego daj nam znać w komentarzu co to było. Ponadto chciałbym Ci zdradzić

jeszcze jeden mały sekret – jeśli tak jak ja lubisz niespodzianki, przeczytaj ten wpis

do końca, a być może raz jeszcze uda mi się pozytywnie Cię zaskoczyć.

 

A co z drugim narzędziem?

Zestaw desek do krojenia


         Tutaj sprawa odrobinę się komplikuje i zwłaszcza nowi adepci sztuki kulinarnej

nie widzą potrzeby wyposażania swojej kuchni w porządne drewniane deski

do krojenia. A przecież jeśli sami codziennie gotujemy, to deska do krojenia będzie

towarzyszyć nam za każdym razem - powinna więc spełniać nasze wymagania

i zapewnić nam odpowiednią ergonomię pracy.


Dlaczego swój wybór powinniśmy skierować na drewniane deski kuchenne?


         Z kilku powodów, mianowicie jeżeli poważnie myślisz o gotowaniu, dbasz

o swoje noże i chcesz mieć stabilną powierzchnię roboczą podczas tworzenia

wyśmienitych potraw, naturalna powinna być dla ciebie chęć posiadania najlepszych

możliwych desek do krojenia. Szerzej na ten temat pisaliśmy już na naszym blogu tutaj. 

Deska dębowa


Jakie są korzyści płynące z używania drewnianych desek?


         Wbrew powszechnemu przekonaniu i na pierwszy rzut oka, dość zaskakujący

może wydawać się fakt, iż utrzymanie czystości i higieny drewnianych desek

do krojenia jest łatwiejsze niż w przypadku ich plastikowych odpowiedników.

Ponadto, w przeciwieństwie do drewna, które przy odpowiedniej konserwacji jest

w stanie się regenerować, plastik już na zawsze zachowuje dowód każdego

uszkodzenia.

To właśnie te szpecące rysy i zadrapania stają się później miejscem, w którym rozwijają się bakterie.


Potwierdza to ciekawe badanie przeprowadzone przez University of Michigan

wskazujące, że więcej bakterii można znaleźć na zużytych deskach plastikowych niż na

drewnianych. To samo badanie wykazało także, że prawie niemożliwe jest ręczne

usunięcie bakterii ze zużytej deski plastikowej, a zastosowanie silnych środków

chemicznych również nie rozwiązuje problemu, ponieważ część z nich może utrzymać

się na zniszczonej powierzchni plastikowej deski i doprowadzić później

do zanieczyszczenia przygotowywanego pokarmu.


Inne badania przeprowadzone na University of Wisconsin wykazały, że drewniane deski

są bardziej bezpieczne w użyciu niż te plastikowe, w szczególności, gdy pod lupę

weźmiemy kontakt z takimi niebezpiecznymi bakteriami, jak salmonella, E. cola

czy listeria.¹

¹https://midtowngr.com/michigan-study-finds-wooden-cutting-boards-sanitary-plastic/


        Jeżeli w tym momencie naszła Cię ochota, aby dokładnie wyczyścić wszystkie

posiadane przez Ciebie deski, uwierz mi nie jesteś odosobniony, jeżeli natomiast

chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego jak postępować z drewnianymi

deskami i jak je konserwować tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.


Deski do krojenia to zdecydowanie najbardziej niedoceniani bohaterzy kuchni


         Jak już zdążyłem wspomnieć wcześniej, to noże z ich różnymi kształtami,

rozmiarami, rodzajami metalu i geometrią ostrzy zwracają na siebie całą uwagę.

Nawet najlepszy nóż nie jest jednak zbyt dobry, jeśli powierzchnia, na której jest

używany, działa przeciwko niemu.


Dlatego właśnie przy wyborze właściwej deski do krojenia należy też pomyśleć

o swoich nożach. Przecież ostatecznie każdy z nas chce, aby zachowały one swój pełny

potencjał najdłużej jak to tylko możliwe.


Tak samo powinniśmy postępować wybierając deski do krojenia. Dobra drewniana

deska do krojenia może służyć Ci przez wiele lat, nawet przy intensywnym

użytkowaniu.


Chociaż plastikowe deski nie są tak złe dla Twoich noży jak ich szklane czy kamienne

odpowiedniki, to jednak z powodów wymienionych wcześniej nie są też optymalnym

rozwiązaniem. Najlepszym wyborem jest deska drewniana, która nie stępi noży.

Co więcej deski wykonane z twardego drewna jak np. dąb są najtrwalszymi deskami

drewnianymi, jakie można znaleźć. Przez co są niezwykle trwałe i wytrzymałe, przy

czym świetnie prezentują się w każdej kuchni.


         Teraz, gdy już wiesz, co odróżnia wspaniałe deski do krojenia od takich niskiej

jakości, możesz zacząć szukać tych najlepszych - idealnie dopasowanych do swojej

kuchni.


Aby ułatwić Ci Twoje poszukiwania i w ramach podziękowania za czas,

który poświęciłeś na przeczytanie tego artykułu, chciałbym nagrodzić Cię kodem

rabatowym, do wykorzystania w naszym sklepie. Decydując się na zakup naszych

produktów możesz być pewny, że będą one trwałe, bezpieczne w użyciu i doskonale

dograne z posiadanymi przez Ciebie nożami.


Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych łowów


                                                                                                                                     -Karol 


KOD RABATOWY: KarolW

Komentarze do wpisu (0)

SUBSKRYBUJ
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony