Niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem,
czy też sztuka ta została przez Ciebie opanowana niemal do perfekcji, nie ulega
wątpliwości, że z pewnych narzędzi korzystasz zdecydowanie częściej niż z innych.
Domyślasz się już o jakie może chodzić?
Osobiście jestem w stanie się założyć, że pierwszym, o którym pomyślałeś był Twój
ulubiony, zawsze ostry nóż – jeżeli zgadłem nie masz się czego obawiać - nie koniecznie
oznacza to, że czytam Ci w myślach. Jeżeli jednak do głowy przyszło Ci zupełnie
co innego daj nam znać w komentarzu co to było. Ponadto chciałbym Ci zdradzić
jeszcze jeden mały sekret – jeśli tak jak ja lubisz niespodzianki, przeczytaj ten wpis
do końca, a być może raz jeszcze uda mi się pozytywnie Cię zaskoczyć.
A co z drugim narzędziem?
Tutaj sprawa odrobinę się komplikuje i zwłaszcza nowi adepci sztuki kulinarnej
nie widzą potrzeby wyposażania swojej kuchni w porządne drewniane deski
do krojenia. A przecież jeśli sami codziennie gotujemy, to deska do krojenia będzie
towarzyszyć nam za każdym razem - powinna więc spełniać nasze wymagania
i zapewnić nam odpowiednią ergonomię pracy.
Dlaczego swój wybór powinniśmy skierować na drewniane deski kuchenne?
Z kilku powodów, mianowicie jeżeli poważnie myślisz o gotowaniu, dbasz
o swoje noże i chcesz mieć stabilną powierzchnię roboczą podczas tworzenia
wyśmienitych potraw, naturalna powinna być dla ciebie chęć posiadania najlepszych
możliwych desek do krojenia. Szerzej na ten temat pisaliśmy już na naszym blogu tutaj.
Jakie są korzyści płynące z używania drewnianych desek?
Wbrew powszechnemu przekonaniu i na pierwszy rzut oka, dość zaskakujący
może wydawać się fakt, iż utrzymanie czystości i higieny drewnianych desek
do krojenia jest łatwiejsze niż w przypadku ich plastikowych odpowiedników.
Ponadto, w przeciwieństwie do drewna, które przy odpowiedniej konserwacji jest
w stanie się regenerować, plastik już na zawsze zachowuje dowód każdego
uszkodzenia.
To właśnie te szpecące rysy i zadrapania stają się później miejscem, w którym rozwijają się bakterie.
Potwierdza to ciekawe badanie przeprowadzone przez University of Michigan
wskazujące, że więcej bakterii można znaleźć na zużytych deskach plastikowych niż na
drewnianych. To samo badanie wykazało także, że prawie niemożliwe jest ręczne
usunięcie bakterii ze zużytej deski plastikowej, a zastosowanie silnych środków
chemicznych również nie rozwiązuje problemu, ponieważ część z nich może utrzymać
się na zniszczonej powierzchni plastikowej deski i doprowadzić później
do zanieczyszczenia przygotowywanego pokarmu.
Inne badania przeprowadzone na University of Wisconsin wykazały, że drewniane deski
są bardziej bezpieczne w użyciu niż te plastikowe, w szczególności, gdy pod lupę
weźmiemy kontakt z takimi niebezpiecznymi bakteriami, jak salmonella, E. cola
czy listeria.¹
¹https://midtowngr.com/michigan-study-finds-wooden-cutting-boards-sanitary-plastic/
Jeżeli w tym momencie naszła Cię ochota, aby dokładnie wyczyścić wszystkie
posiadane przez Ciebie deski, uwierz mi nie jesteś odosobniony, jeżeli natomiast
chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego jak postępować z drewnianymi
deskami i jak je konserwować tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
Deski do krojenia to zdecydowanie najbardziej niedoceniani bohaterzy kuchni
Jak już zdążyłem wspomnieć wcześniej, to noże z ich różnymi kształtami,
rozmiarami, rodzajami metalu i geometrią ostrzy zwracają na siebie całą uwagę.
Nawet najlepszy nóż nie jest jednak zbyt dobry, jeśli powierzchnia, na której jest
używany, działa przeciwko niemu.
Dlatego właśnie przy wyborze właściwej deski do krojenia należy też pomyśleć
o swoich nożach. Przecież ostatecznie każdy z nas chce, aby zachowały one swój pełny
potencjał najdłużej jak to tylko możliwe.
Tak samo powinniśmy postępować wybierając deski do krojenia. Dobra drewniana
deska do krojenia może służyć Ci przez wiele lat, nawet przy intensywnym
użytkowaniu.
Chociaż plastikowe deski nie są tak złe dla Twoich noży jak ich szklane czy kamienne
odpowiedniki, to jednak z powodów wymienionych wcześniej nie są też optymalnym
rozwiązaniem. Najlepszym wyborem jest deska drewniana, która nie stępi noży.
Co więcej deski wykonane z twardego drewna jak np. dąb są najtrwalszymi deskami
drewnianymi, jakie można znaleźć. Przez co są niezwykle trwałe i wytrzymałe, przy
czym świetnie prezentują się w każdej kuchni.
Teraz, gdy już wiesz, co odróżnia wspaniałe deski do krojenia od takich niskiej
jakości, możesz zacząć szukać tych najlepszych - idealnie dopasowanych do swojej
kuchni.
Aby ułatwić Ci Twoje poszukiwania i w ramach podziękowania za czas,
który poświęciłeś na przeczytanie tego artykułu, chciałbym nagrodzić Cię kodem
rabatowym, do wykorzystania w naszym sklepie. Decydując się na zakup naszych
produktów możesz być pewny, że będą one trwałe, bezpieczne w użyciu i doskonale
dograne z posiadanymi przez Ciebie nożami.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych łowów
-Karol
KOD RABATOWY: KarolW