Jaką deskę do krojenia wybrać 0

 1. Jaki materiał?  

Moim skromnym zdaniem najlepszym materiałem na

deski do krojenia jest drewno, gdyż jest ono 

najbardziej bliskie człowiekowi. 

Towarzyszy mu od zawsze oraz wytwarza wokół siebie aurę ciepła

co pozytywnie wpływa na Nas podczas codziennej pracy w kuchni.

 

Należy zwrócić szczególną uwagę

aby deska była wykonana  z twardych gatunków drewna

takich jak Dąb czy Jesion 

dlaczego?

Przede wszystkim ze względu na trwałość

wynikającą z faktu że są to twarde gatunki

oraz na fakt posiadania przez nie właściwości bakteriobójczych.

Ciekawostką jest również informacja że drewno ma właściwości 

zasklepiania drobnych nacięć, powstających np w wyniku krojenia.

Jak również bardzo ważna zaleta jaką jest nie tępienie naszych noży:)

 

 2. Wygląd

Oprócz walorów wymienionych wyżej

należy zwrócić również uwagę na taką korzyść 

z posiadania deski drewnianej jak wygląd który

jest zdecydowanie na najwyższym poziomie.

Piękno drewna jest niekwestionowane, samym artystą 

w tym przypadku jest Natura a z nią nie sposób konkurować!

W dzisiejszych czasach gdzie projekty domów

są tworzone w sposób przestrzenny z kuchnią otwartą na salon,

warto zwrócić na wygląd szczególną uwagę.

W tym przypadku drewno jest praktyczne i bezpieczne gdyż jest ponadczasowe

i pasuje wystrojem dosłownie do wszystkiego.

 

3. Rozmiar

Tutaj również należy dokonać odpowiedniej decyzji

Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę 

wymiar blatu kuchennego oraz miejsca w których

deska najczęściej będzie leżeć.

Oprócz wymiarów blatu należy się zastanowić

do czego ma służyć deska, czy ma to być

stacjonarny blok leżący w konkretnym miejscu 

który powinien być duży aby służył do wszystkich zadań.

Czy może mała i zgrabna deska która schowana w niewielkiej 

szufladzie będzie sporadycznie wspomagać pracę w kuchni,

bądź będzie używana tylko do wybranych produktów.

Warto zwrócić uwagę aby deska była gruba,

co przekłada się również na jej większą masę

dzięki czemu jest bardziej stabilna i wytrzymała 

 dzięki czemu możemy jej użyć do pracy z tłuczkiem 

lub do rozcinania i porcjowania większych i twardszych produktów. 

  

4. Ile mieć desek? 

Należ zwrócić również uwagę na korzyści wynikające 

z posiadania nie jednej ale kilku desek do krojenia, w postaci np. zestawu.

Po co?

A no po to aby zachować chociaż by minimum higieny

( ta zasada powinna dotyczyć również desek z innych materiałów

co nie umniejsza tutaj walorów desek drewnianych jak często można spotkać w różnych opiniach)

na przykład:

1 deska do mięs

2 deska do pieczywa

3 deska do warzyw i owoców

4 deska do serwowania, podawania dań

I wcale nie wiąże się to z dużymi kosztami

gdyż takie zestawy nie są drogie a przy odpowiedniej pielęgnacji

potrafią służyć przez długie lata.

Oczywiście posiadanie jednej deski do krojenia

również nie jest czymś złym,

po prostu taką deską należy się odpowiednio opiekować:)

 

Deski drewniane są bardzo pięknymi i przyjaznymi produktami w naszych kuchniach

dzięki odpowiedniej pielęgnacji i przestrzeganiu kilku prostych zasad

są higieniczne i bardzo trwałe,

ale to jest już temat na kolejny wpis w którym wytłumaczę

jak pielęgnować drewniane deski oraz czego z nimi nie robić:) 

 

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia...

 

Instrukcja konserwacji i odkażania drewnianej deski do krojenia

 

Zachęcam zapisać się do newslettera aby nie przegapić kolejnej ważnej porcji wiedzy,

a dodam tylko ze to dopiero początek:)

 

Ps. Deski drewniane są stosowane od wieków i nikomu jeszcze nie zaszkodziły;)

 

! Bardzo ważne ! 

Unikajcie desek wykonanych z rubiny akacjowej gdyż ten gatunek posiada silne alergeny:o

 

Komentarze do wpisu (0)

SUBSKRYBUJ
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony