1. Jaki materiał?
Moim skromnym zdaniem najlepszym materiałem na
deski do krojenia jest drewno, gdyż jest ono
najbardziej bliskie człowiekowi.
Towarzyszy mu od zawsze oraz wytwarza wokół siebie aurę ciepła
co pozytywnie wpływa na Nas podczas codziennej pracy w kuchni.
Należy zwrócić szczególną uwagę
aby deska była wykonana z twardych gatunków drewna
takich jak Dąb czy Jesion
dlaczego?
Przede wszystkim ze względu na trwałość
wynikającą z faktu że są to twarde gatunki
oraz na fakt posiadania przez nie właściwości bakteriobójczych.
Ciekawostką jest również informacja że drewno ma właściwości
zasklepiania drobnych nacięć, powstających np w wyniku krojenia.
Jak również bardzo ważna zaleta jaką jest nie tępienie naszych noży:)
2. Wygląd
Oprócz walorów wymienionych wyżej
należy zwrócić również uwagę na taką korzyść
z posiadania deski drewnianej jak wygląd który
jest zdecydowanie na najwyższym poziomie.
Piękno drewna jest niekwestionowane, samym artystą
w tym przypadku jest Natura a z nią nie sposób konkurować!
W dzisiejszych czasach gdzie projekty domów
są tworzone w sposób przestrzenny z kuchnią otwartą na salon,
warto zwrócić na wygląd szczególną uwagę.
W tym przypadku drewno jest praktyczne i bezpieczne gdyż jest ponadczasowe
i pasuje wystrojem dosłownie do wszystkiego.
3. Rozmiar
Tutaj również należy dokonać odpowiedniej decyzji
Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę
wymiar blatu kuchennego oraz miejsca w których
deska najczęściej będzie leżeć.
Oprócz wymiarów blatu należy się zastanowić
do czego ma służyć deska, czy ma to być
stacjonarny blok leżący w konkretnym miejscu
który powinien być duży aby służył do wszystkich zadań.
Czy może mała i zgrabna deska która schowana w niewielkiej
szufladzie będzie sporadycznie wspomagać pracę w kuchni,
bądź będzie używana tylko do wybranych produktów.
Warto zwrócić uwagę aby deska była gruba,
co przekłada się również na jej większą masę
dzięki czemu jest bardziej stabilna i wytrzymała
dzięki czemu możemy jej użyć do pracy z tłuczkiem
lub do rozcinania i porcjowania większych i twardszych produktów.
4. Ile mieć desek?
Należ zwrócić również uwagę na korzyści wynikające
z posiadania nie jednej ale kilku desek do krojenia, w postaci np. zestawu.
Po co?
A no po to aby zachować chociaż by minimum higieny
( ta zasada powinna dotyczyć również desek z innych materiałów
co nie umniejsza tutaj walorów desek drewnianych jak często można spotkać w różnych opiniach)
na przykład:
1 deska do mięs
2 deska do pieczywa
3 deska do warzyw i owoców
4 deska do serwowania, podawania dań
I wcale nie wiąże się to z dużymi kosztami
gdyż takie zestawy nie są drogie a przy odpowiedniej pielęgnacji
potrafią służyć przez długie lata.
Oczywiście posiadanie jednej deski do krojenia
również nie jest czymś złym,
po prostu taką deską należy się odpowiednio opiekować:)
Deski drewniane są bardzo pięknymi i przyjaznymi produktami w naszych kuchniach
dzięki odpowiedniej pielęgnacji i przestrzeganiu kilku prostych zasad
są higieniczne i bardzo trwałe,
ale to jest już temat na kolejny wpis w którym wytłumaczę
jak pielęgnować drewniane deski oraz czego z nimi nie robić:)
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia...
Instrukcja konserwacji i odkażania drewnianej deski do krojenia
Zachęcam zapisać się do newslettera aby nie przegapić kolejnej ważnej porcji wiedzy,
a dodam tylko ze to dopiero początek:)
Ps. Deski drewniane są stosowane od wieków i nikomu jeszcze nie zaszkodziły;)
! Bardzo ważne !
Unikajcie desek wykonanych z rubiny akacjowej gdyż ten gatunek posiada silne alergeny:o