Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia ? 0

Deski do krojenia oraz pozostałe przedmioty wykonane z drewna,

które goszczą w naszych kuchniach, jak powszechnie wiadomo

wymagają od nas odpowiedniej pielęgnacji.

Wałki, łyżki, widelce, nożyki do masła czy czerpaki do miodu będą dłużej  pięknie wyglądały,

oraz będą bardziej trwałe jeżeli będziemy je regularnie pielęgnować i

odpowiednio o nie dbać.

Czyli jak?

W pięciu konkretnych punktach przedstawiam wam konkretne zasady

których należy przestrzegać podczas używania drewnianych desek i

innych drewnianych przedmiotów kuchennych.

Objaśnię dlaczego nie powinno się robić niektórych czynności

oraz wyjaśnię jak wykonywać poszczególne czynności podczas pielęgnacji .

 
(Wszystkie zagadnienia będę odnosił do desek jednak poniższy poradnik można zastosować jeden do jednego dla wszystkich drewnianych przedmiotów które mamy w naszych kuchniach.)

 

 Po pierwsze


- Nigdy, ale to przenigdy nie myjemy drewnianych desek w zmywarce! 

Duża ilość wody, i długi proces mycia, oraz mocna chemia ,

bardzo skutecznie zniszczy drewno, wypłucze olej użyty do konserwacji,

oraz pozostawi bardzo brzydkie przebarwienia.

Więc jak myć?

Drewnianą Deskę należy myć pod bieżącą wodą najlepiej letnią,

używając gąbki lub szczotki

jeżeli jest potrzeba zastosować czegoś  mocniejszego

do zmycia większych zabrudzeń,

możemy użyć niewielkiej ilości płynu do naczyń,

jednak należy pamiętać aby go natychmiast spłukać.

 

 Po drugie


- Zawsze po umyciu wycieraj deskę do sucha!

Pozostawienie jej mokrej, powoduje wchłanianie przez drewno

pozostawionej wody, co sprzyja, rozkładowi drewna

oraz stwarza idealne warunki do rozmnażania się różnych grzybów.

Przez to deska czernieje, pojawiają się przebarwienia oraz pęknięcia,

gdyż drastyczna zmiana wilgotności sprzyja pękaniu drewna.

Do wytarcia deski użyjmy suchej bawełnianej szmatki,

która dobrze wchłania wodę,

lub ręczników papierowych.

Zobaczycie że ta prosta czynność będzie miała ogromny wpływ

na wygląd oraz higienę drewnianych cudeńków.

 

 Po trzecie


- Nie stawiaj na desce gorących przedmiotów typu garnek, czajnik, czy słoiki po pasteryzacji!

Taka czynność pozostawi na desce mocne plamy

których pozbyć się będzie bardzo ciężko.

Tak wiem pomyślcie w tym miejscu że deska przecież powinna

również służyć do takich celów.

Owszem! ale fajnie by było mieć do tego celu drugą deskę,

leżącą w konkretnym miejscu która dzielnie będzie przyjmować i znosić 

wszelkie przebarwienia wynikające z wysokiej temperatury i

którą będzie można schować jeżeli nie będzie w danej chwili potrzebna.

Jeżeli jednak by wam się zdarzyło zniszczyć swoją deskę w ten sposób,

najskuteczniejszą odnową jest zabieg mechaniczny,

przy użyciu materiałów ściennych.

Temat ten jest dość obszerny, a ja nie zostawię was bez konkretnej wiedzy na ten temat

dlatego mam w planach stworzyć poradnik w którym wszystko objaśnię,

będzie on dostępny najprawdopodobniej w formie fotorelacji bądź wideo.

 


 Po czwarte


- Regularnie co kilka tygodni, a nawet częściej (czym częściej tym lepiej), poddawaj drewnianą deskę do krojenia konserwacji!

Konserwację wykonujemy poprzez zastosowanie odpowiednich środków

 

Olej konserwujący wynika bardzo głęboko w strukturę drewna,

skutecznie wypełniając naturalne kanaliki drewna

oraz szparki i drobne pęknięcia

dzięki czemu blokuje dostęp wody do takich miejsc.

Jest to bardzo ważna czynność, podstawowa 

w sumie to chyba nawet najważniejsza.

 

 

 

 Po piąte


- Odkażaj swoją deskę z podobną częstotliwością co olejowanie!

A nawet łącz te dwie czynności w jednym czasie,

wtedy będzie to miało najlepszy efekt.

Deska na której kroimy różne produkty,

mają tendencję do przyjmowania różnych zapachów,

czy gromadzenia się w drobnych pęknięciach pozostałości.

Dlatego ważne jest odkażanie, poprzez zastosowanie na przykład, spirytusu.

Najlepiej wykonać tę czynność przed samym olejowaniem

kolejność wykonywania zabiegów opisana jest w instrukcji konserwacji

Samo odkażanie wykonujemy na desce wymytej i suchej ,

niewielką ilość spirytusu rozlewamy i rozprowadzamy na powierzchni deski

tak aby nie pominąć żadnego miejsca.

Następnie  pozostawiamy aż cały spirytus odparuje.

 

Instrukcja konserwacji i odkażania drewnianych desek do krojenia

 

 
Jeżeli macie jakieś pytania, bądź problemy ze swoimi drewnianym deskami

zapraszam do kontaktu,

napiszcie do nas lub zadzwońcie!

Bardzo chętnie odpowiemy na wasze pytania i postaramy się Wam pomóc.

 

Zachęcam do zapisania się w newsletterze,

Niedługo powstanie kompletny poradnik z którego

dowiecie się dokładnie jak wykonać

bardzo skuteczną mechaniczną odnowę desek w warunkach domowych

Poradnik w pierwszej kolejności zostanie wysłany za darmo do wszystkich subskrybentów.

 

 

 

P.s W kolejnym poradniku przedstawię kilka domowych sposobów na pozbycie się plam,

przebarwień czy brzydkiego zapachu.

oraz zdradzę fajny patent na wyprostowanie krzywej deski. 

 

Pozdrawiam Karol

Komentarze do wpisu (0)

SUBSKRYBUJ
Subskrybuj Nasz sklep aby otrzymywać informację o Promocjach i Nowościach
Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej od sklepu Stodesek
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl